Itämaan tietäjät - Los Reyes magos 4.12.2015

Itämaan tietäjät - Los Reyes magos

Tule kokemaan joulumusiikkia argentiinalaisittain Turun tuomiokirkossa perjantaina 4. joulukuuta kello 19.00. Esitys kestää noin tunnin. Turun tuomiokirkon Oratoriokuoro esittää Ariel Ramirezin teokset Misa Criolla ja Navidad Nuestra.

Vuoden 2015 tuomiokirkon oratoriokuoron keskiössä ovat latinovaikutteiset Ariel Ramirezin teokset Misa Criolla sekä kuuden joululaulun sarja Navidad Nuestra. Teoksissa on mukana folkyhtye Grupo Sur. Konsertti lähetetään suorana osoitteessa virtuaalikirkko.fi ja sen voi katsoa myöhemmin virtuaalikirkon arkistosta.

Ariel Ramirezin tuotanto on kiintoisa sekoitus populaarimusiikkia ja liturgista tyyliä; Argentiina-vaikutteista folkmusiikkia ja kirkkomusiikin perinnettä. Joulun lapselle ei tässä latinoperinteessä tuodakaan kultaa, suitsuketta ja mirhaa, vaan parasta, mitä Etelä-Amerikan perinteessä parhaaksi lahjaksi vauvalle tiedetään: hunajaa, marjoja ja alpakkavillaponcho. Ramirez käyttää teoksessaan kansansoittimia lampaansorkista rakennetuista helistimistä zarangoihin. Myös rytmit ovat omintakeisia: esimerkiksi vidala-baguala, carnaval cochabambino tai estilo pampeano.

Ariel Ramirezin musiikki osoittaa meille, että uskonnollisia tunteita voidaan ilmaista monenlaisin musiikin keinoin. Jopa konservatiivinen Vatikaani on ilmaissut Ramirezin messun olevan eräs korkeatasoisimmista liturgisista teoksista, jolla on ehdottomasti paikkansa kirkkomusiikin saralla. Guy Bovetin erikoinen urkuteos Salamanca on käytännössä flamencomusiikkia, josta vain kastanjetit puuttuvat.

Anu Åberg, musiikinjohto
Markku Hietaharju, urut ja piano
Grupo Sur:
Pedro Castellón (kitara, charango, kena, laulu)
Camilo Pajuelo (kitara, laulu)
Tapani Saarinen (bombo leguëro, lyömäsoittimet, laulu)
Silvo Vatanen (charango, kena, laulu)

ProCache: v313 Render date: 2017-03-28 22:39:02 Page render time: 0.4310s Total w/ProCache: 0.5589s